Tczew. Warsztaty kulinarne w ramach Festiwalu Twórczości Kociewskiej im. Romana Landowskiego za nami

Krystyna Paszkowska
Krystyna Paszkowska
Udostępnij:
Wybór fefernusków na temat warsztatów kulinarnych w ramach XIII Festiwalu Twórczości Kociewskiej im. Romana Landowskiego raczej nikogo nie powinien zdziwić. To właśnie te kociewskie pierniczki, jako pierwsze z Kociewia zarejestrowane zostały na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych. Fefernuski zgłosiła Krystyna Gierszewska z Lignów Szlacheckich. I to ona poprowadziła warsztaty kulinarne.

Warsztaty odbywały się w Centrum Kształcenia Zawodowego NAUKA przy ul. Warsztatowej w Tczewie. A że zainteresowanych udziałem było wielu, to zajęcia poprowadzono w dwóch grupach. Jako pierwsi na kulinarnym placu boju stanęli najmłodsi amatorzy słodkości - uczniowie kl. V ze Szkoły Podstawowej nr 12.

Liczna grupa adeptów sztuki kulinarnej z ochotą garnęła się do wszystkich zadań, jakie trzeba było wykonać, żeby na finał wyjąć z pieca smakowite fefernuski. Pisków radości, śmiechu i radosnego krzątania w kuchni było mnóstwo. Jak się okazało, najmłodsi uczestnicy warsztatów kulinarnych byli bardzo pojętnymi uczniami.

Pod okiem Krystyny Gierszewskiej pieczołowicie poznawali kolejne etapy przygotowywania ciasta na kociewskie pierniczki. Kiedy to było już gotowe i dzieci przygotowały pokrojone w dość drobną kostkę ciasto, zaczął się ostatni etap warsztatów. Piekarniki nagrzane do 170 st. C szybko wypełniły się blaszkami pełnymi fefernusków. Po 7-8 minutach dzieci już mogły podziwiać efekty swojej pracy. Pozostało tylko polukrowanie i pozostawienie chociaż na chwilę do obeschnięcia ciastek, by dla każdego z uczestników przygotować paczuszki z upieczonymi pierniczkami. Było bardzo smakowicie i bardzo aromatycznie.

Druga grupa acz starsza - to panie duchem miały najwyżej 20 lat. W warsztatach aktywnie uczestniczył prezes Towarzystwa Miłośników Ziemi Tczewskiej Janusz Landowski, jak i wieloletnia prezes tego stowarzyszenia Eleonora Lewandowska.

Tym razem, chociaż też uśmiechu nie brakowało na twarzach uczestniczek warsztatów, to współpraca między paniami miała nieco inny charakter. Jako znawczynie sztuki kulinarnej dopytywały prowadzącą jedynie o szczegóły. I chociaż sam proces przygotowania ciasta na fefernuski jest nieco żmudny, to efekt w postaci gotowych pierniczków co najmniej w dwójnasób rekompensuje poczynione wysiłki. I w tej grupie na koniec każdy z uczestników warsztatów otrzymał swój "przydział" fefernusków, a także kulkę gotowego ciasta.

- Ciasto można przechowywać w lodówce, na półce, nie należy go zamrażać - wyjaśnia Krystyna Gierszewska. - Nawet jeśli nieco obeschnie, to nie przeszkadza. Fefernuski można już wypiekać na święta.

Dla chętnych podajemy przepis na fefernuski:

Produkty:
1,5 kg mąki
25 dag smalcu
0,5 kg miodu pszczelego
5 jaj
1 szkl. cukru
2 łyżeczki amoniaku
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szkl. mleka
Przyprawy: 2 łyżeczki cynamonu

2 łyżeczki goździków (mielonych)

2 łyżeczki gałki muszkatołowej (startej)

0,5 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:
Cukier, miód, mleko i smalec roztopić (nie może być zbyt ciepłe) i wlać do miski z mąką i przyprawami. Od razu mieszać drewnianą łyżką i stopniowo dodawać po jednym jajku. Na koniec dodać sodę i amoniak wymieszany w małej ilości wody. Dobrze wyrobić, przykryć i odstawić na kilka dni (nawet do dwóch tygodni) w chłodnym miejscu. Porcjami wyjmować ciasto, formować wałeczek i kroić 2-cm kawałki, jak małe kopytka. Układać na blasze posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Piec w temp. 170-180 st. C. Przygotować rzadki lukier. Do lukru partiami wkładać wystudzone pierniczki. Delikatnie je wymieszać, aby dokładnie pokryły się lukrem i szybko wyjąć, aby ociekły. Cienką warstwą rozłożyć na stole i co jakiś czas przewracać, aby równomiernie obsychały. Gdy już będą bardzo suche włożyć do pojemników. W szczelnie zamkniętych kruszeją i długo zachowują świeżość oraz aromat.

Przypomnijmy, fefernuski - produkt tradycyjny z Kociewia zarejestrowany został 30 czerwca 2006 r. na Ogólnopolskiej Liście Produktów Tradycyjnych, którą prowadzi Ministerstwo Rolnictw i Rozwoju Wsi.

Zdjęcia: Janusz Landowski, Krystyna Paszkowska

Kotońska o synie i macierzyństwie w młodym wieku

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie