MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Orzechy to jeden z silniejszych alergenów, który uczula...
fot. antoniodiaz/123RF

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? To nie tylko alergicy i małe dzieci. Uważać powinny także osoby z niektórymi przewlekłymi chorobami

Alergia na orzechy

Orzechy to jeden z silniejszych alergenów, który uczula nawet od 1 do 3 proc. społeczeństwa. Problem dotyczy częściej dzieci niż dorosłych. Może występować jako alergia pierwotna – niewłaściwa odpowiedź układu immunologicznego na białka orzechów lub jako reakcja krzyżowa.

Reakcja alergiczna na orzechy objawia się zazwyczaj już w kilka minut po ich spożyciu. Osoba uczulona może doświadczyć świądu w obrębie jamy ustnej, obrzęku warg, a także objawów ze strony układu pokarmowego. W przypadku ciężkiej reakcji może dojść do obrzęku górnych dróg oddechowych oraz – w niektórych przypadkach – do spadku ciśnienia tętniczego, co prowadzi do omdlenia. U osoby uczulonej orzechy mogą prowadzić do wystąpienia wstrząsu anafilaktycznego, który wymaga pilnej interwencji lekarskiej i podania adrenaliny.

Zobacz również

Obejrzeli na rynku film "Noce i dnie"

Obejrzeli na rynku film "Noce i dnie"

Krzysztof Lijewski, drugi trener Industrii: Moim zdaniem błąd był ewidentny

Krzysztof Lijewski, drugi trener Industrii: Moim zdaniem błąd był ewidentny

Polecamy

Ryż na mleku z truskawkami. Idealny na pożywne śniadanie lub deser

Ryż na mleku z truskawkami. Idealny na pożywne śniadanie lub deser

Uczniowie zaskoczeni po maturze z geografii. „Myślałam, że się popłaczę”

AKTUALIZACJA
Uczniowie zaskoczeni po maturze z geografii. „Myślałam, że się popłaczę”

Szkoła w Chmurze przestaje być bezpłatna. Jak przebiega rekrutacja?

Szkoła w Chmurze przestaje być bezpłatna. Jak przebiega rekrutacja?