Mistrzowie Smaku powiatu starogardzkiego wciąż poszukiwani!
Łukasz Trochowski, kucharz w Karczmie Słowiańskiej na Podgrodziu w Owidzu
Łukasz Trochowski, kucharz w Karczmie Słowiańskiej na Podgrodziu w Owidzu
Łukasz Trochowski w zawodzie kucharza pracuje już od 14 lat. Jest absolwentem szkoły gastronomicznej. W Karczmie Słowiańskiej na Podgrodziu w Owidzu pracuje od roku. - Gotowanie to moja pasja - mówi kandydat do tytułu Kucharza Roku. - Lubię to, co robię. Największą satysfakcją jest dla mnie informacja, że moje dania smakują klientom. Moją ulubioną jest kuchnia polska. W tym najlepiej się czuję. Golonki, schaby, to podstawa kuchni tradycyjnej. Najmilej wspominam sytuację, kiedy jedna z klientek dziękowała mi za przyrządzoną dziczyznę. Jak powiedziała, to było “niebo w gębie”. Takie słowa, to miód na uszy kucharza. Dużym zainteresowaniem naszych gości cieszą się również dania z kaczki, czy pstrąg. Odrobinka niepewności pojawia się u mnie, gdy przygotowuję zamówienia dla VIP-ów. Najtrudnejszy był pierwszy raz. Teraz już na spokojnie.